RAPORT DE ACTIVITATE AL BIROULUI FEDERAL
ANUL 2015

Anul 2015 a reprezentat pentru Federatia Romana de Powerlifting un an  mai bun comparativ cu anii anteriori in privinta sustinerii financiare acordate de catre MTS si din surse proprii avand drept consecinta o crestere importanta si relevanta din punctul de vedere al rezultatelor sportive obtinute in plan international. In ceea ce priveste calendarul competitional intern au fost obtinute rezultate sportive remarcabile, in crestere si mai ales competitive la nivel international, un obiectiv strategic al structurii noastre in conditiile in care numarul de sportivi romani participanti in competitii nationale este similar cu cel din anul anterior. De asemenea, este de evidentiat faptul ca numarul de sportivi legitimati a crescut in anul 2015 cu 60 iar numarul structurilor sportive afiliate este de 30.

Ca urmare a politicilor de selectie si pregatire a sportivilor nostri palmaresul rezultatelor internationale s-a imbogatit substantial in anul 2015 prin obtinerea a 6 de medalii la Campionatele Mondiale de Subjuniori si Juniori (3 argint si 3 bronz) si 4 loc V, 4 loc VI, 1 loc VII, 6 de medalii la Campionatele Europene de Subjuniori si Juniori (2 aur, 2 argint si 2 bronz) si 2 loc V, 2 loc VII, 3 loc VIII, 1 loc IX, clasari foarte bune la Campionatele Europene de Senori – 1 loc IV, 3 loc V, 2 loc VII, 3 loc VIII, 7 medalii la Campionatele Europene Masters ( 4 aur, 2 argint, 1 bronz). Totodata, este relevant de mentionat ca in anul competitional international 2015 s-a reusit si obtinerea a 8 medalii la Cupa Dunarii si clasarea Romaniei pe locul 3 in clasamentul pe echipe.

Sinteza realizarii obiectivelor asumate conform contractului cu MTS se prezinta in felul urmator :

Competitia internationala anul 2015 Asumat conform contract 2015 Realizat 2015
MEDALII alte locuri MEDALII alte locuri
Campionatul European de Powerlifting, juniori,  masculin si feminin 1 3 loc IV-VI, 2 locuri VII-X 6 2 loc V, 2 loc VII, 3 loc VIII, 1 loc IX
Campionatul European de Powerlifting, seniori (masculin si feminin) 2 loc IV-VI, 4 locuri VII-X 1 loc IV, 3 loc V, 2 loc VII, 3 loc VIII
Campionatul Mondial de Powerlifting, juniori,  masculin si feminin 3 loc IV-VI, 2 locuri VII-X 6 4 loc V, 4 loc VI, 1 loc VII

 

Pe plan intern s-au organizat si in acest an mai multe competitii dintre care enumeram patru pe care le consideram esentiale pentru acest raport de activitate:

1. Campionatul National de powerlifting, copii si cadeti , masculin şi feminin,    Alba Iulia,  28 martie 2015, 7 cluburi participante;
2. Campionatul National de powerlifting, juniori, tineret, seniori, masters , masculin şi feminin, Sibiu, 26 iunie 2015, 10 cluburi participante ;
3. Campionatul National de Powerlifting – Impins din Culcat, copii si cadeti, masculin si feminin , Sibiu, 21-22 noiembrie 2015, 7 cluburi participante ;
4.  Campionatul National de Powerlifting – Impins din Culcat (singura proba) juniori, tineret, seniori, masters, masculin si feminin , Sibiu, 21-22 noiembrie 2015, 7 cluburi participante ;

In aceste competitii au participat 105 sportivi si sportive provenind de la un numar de 12 cluburi afiliate.

Agentia Nationala Anti-Doping a efectuat si in acest an teste anti-doping, realizandu-se in 2015, 15 teste in cadrul competitiei si 6 teste in afara competitiei ( din care 3 sange+urina). Pana la data redactarii prezentului raport nu exista nici un caz de rezultat pozitiv in urma testarilor antidoping din anul 2015 sau in ultimii trei ani, acest lucru demonstrand capacitatea sportivilor nostri de a pune in practica valorile unei competitii in spiritul corectitudinii si al sanatatii indivizilor.

In ceea ce priveste calendarul sportiv international, Federatia Romana de Powerlifting a avut  4 prezente remarcabile la urmatoarele competitii :

1.   Campionatul European de Powerlifting, Seniori/Senioare, mai 2015;
2.   Campionatul European de Powerlifting, Masters, iulie 2015;
3.   Campionatul Mondial de Powerlifting, Subjuniori, Juniori,  septembrie 2015;
4.   Cupa Dunarii, seniori, octombrie 2015

Aceste prezente au avut drept rezultat obtinerea a 27 medalii precum si a mai multor locuri in primele sase, la mai multe categorii de greutate si varsta, in conditiile in care ramura de sport powerlifting cunoaste o dezvoltare deosebita la nivel international. De asemenea, evidentiem faptul ca in anul 2015 s-a reusit delegarea la competitii intenationale a unui arbitru roman, acreditat IPF, aspect care creste fara doar si poate participarea coerenta a Romaniei la dezvoltarea acestui fenomen.

Administrarea, conducerea si luarea deciziilor in cazul principalelor probleme ale federatiei din anul 2015 s-a realizat de catre Comisiile centrale, Colegiul director, Biroul federal si Adunarea  generala iar in acest sens amintim :

  • 01.03.2015 – Adunarea generala ordinara;
  • 14.03.2015- Birou federal;
  • 17.04.2015- Birou federal;
  • 07.06.2015- Birou federal;
  • 31.07.2015- Birou federal;
  • 26.09.2015- Birou federal;
  • 19.12.2015- Birou federal;
  • permanent Colegiul director;
  • permanet Comisiile centrale.

Prin intermediul tehnicienilor nostri s-au realizat actiuni de selectie si pregatire in orase precum Bucuresti, Alba Iulia, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau, Oradea, Beius,  Cluj Napoca si alte localitati din tara, actiuni care au avut drept rezultat obtinerea performantelor deosebite in competitiile interne si internationale din anul 2015. Pe baza acestor actiuni,  in viitorul apropiat, un alt rezultat pozitiv il va reprezenta multiplicarea numarului de sportivi legitimati. Pentru formarea si perfectionarea tehnicienilor in ramura de sport powerlifting s-au organizat doua cursuri in lunile iunie si noiemrie avand ca principal obiectiv licentierea, insusirea si asimilarea noilor prevederi din regulamentele competitionale IPF.

Autoritatile publice centrale si locale precum si importanti agenti economici au fost alaturi de noi la organizarea competitilor pe care le-am nominalizat deja.

Ministerul Tineretului si Sportului, alte institutii publice precum si agenti economici cu cote importante de piata din care amintim Kronospan, Sotec Software, Albacons, Alpin57Lux, Vitabolic,  Weider Romania, au participat alaturi de noi la crearea unui fenomen de care orice privitor neutru tine cont.
Colaborarea cu aceste institutii si agenti economici s-a oficilalizat in 2015 prin semnarea de parteneriate ce au ca obiectiv sustinerea si promovarea ramurii de sport powerlifting in Romania.
Un alt tip de parteneriat il reprezinta cel semnat cu Federatia Sportului Scolar si Universitar, in perspectiva unor colaborari punctuale dintre care amintim potentiala participare la prima editie a Campionatelor Mondiale Universitare de Powerlifting din luna iulie 2016. Acest parteneriat reprezinta un prim pas spre indeplinirea unui obiectiv principal cuprins in Strategia nationala de dezvoltare a powerliftingului din Romania.
De asemenea, promovarea acestui tip de activitate a fost realizata de catre majoritatea publicatiilor locale, publicatii sportive de nivel national precum si de posturile de radio si televiziune, fiind evidentiat sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, cu fiecare ocazie.

Rezultatele concrete  ale anului 2015 pot fi exprimate cel mai bine prin rezultatele internationale obtinute, multiplicarea numarului de sportivi legitimati dar si prin numarul mare de spectatori la competiile de powerlifting, lucru mai putin obisnuit pentru ramurile de sport individuale.

 

Presedinte,                                                                                                           Secretar general,
Ioan Fratila                                                                                                            Ovidiu Panazan