RAPORT DE ACTIVITATE AL BIROULUI FEDERAL
ANUL 2016

Federatia Romana de Powerlifting a finalizat anul competitional 2016 cu rezultate internationale extrem de bune comparativ cu anii anteriori, precum si in raport cu alte ramuri de sport si cu sumele repartizate de la MTS.

Si in plan intern au fost obtinute rezultate sportive remarcabile, in crestere si mai ales competitive la nivel international, un obiectiv strategic al structurii noastre in conditiile in care numarul de sportivi romani participanti in competitii nationale este similar cu cel din anul anterior.

Este de evidentiat faptul ca numarul de sportivi legitimati a crescut in anul 2016 cu 41 iar numarul structurilor sportive afiliate este de 29, pana la redactarea acestui raport. Numărul de sportivi legitimaţi înregistraţi in anul 2016 în Registrul Naţional al Sportivilor administrat de Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport este de 618.

Ca urmare a politicilor de selectie si pregatire a sportivilor nostri, palmaresul rezultatelor internationale s-a imbogatit substantial in anul 2016 prin adaugarea urmatoarelor rezultate obtinute:

5 medalii la Campionatele Europene de Seniori (5 bronz) 7 locuri IV-VII, 3 loc VII, 5 loc VIII, 5 loc IX, 2 loc X, 1 loc XI ;

2 medalii la Campionatele Mondiale de Subjuniori si Juniori (1 argint si 1 bronz), 6 locuri IV-VII, 5 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 2 loc XI, 1 loc XII, 1 loc XIII ;

8 medalii la Campionatele Europene de Subjuniori si Juniori (1 aur, 2 argint si 5 bronz) si 8 locuri IV-VII;

18 medalii la Campionatele Europene Masters

9 medalii la Campionatele Mondiale Masters.

Sinteza realizarii obiectivelor asumate conform contractului de finantare incheiat cu MTS se prezinta in felul urmator :

Competitia internationala anul 2016 Asumat conform contract 2016 Realizat 2016
MEDALII alte locuri MEDALII alte locuri
Campionatul European de Powerlifting, juniori,  masculin si feminin 2 3 loc IV-VI 8 8 locuri IV-VI
Campionatul European de Powerlifting, seniori (masculin si feminin) 2 loc IV-VI, 4 locuri VII-X 5 7 locuri IV-VII, 3 loc VII, 5 loc VIII, 5 loc IX, 2 loc X, 1 loc XI
Campionatul Mondial de Powerlifting, juniori,  masculin si feminin 3 loc IV-VI, 2 locuri VII-X 2 6 locuri IV-VII, 5 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 2 loc XI, 1 loc XII, 1 loc XIII
Campionatul European de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 1 3 loc IV-VI 18
Campionatul European de impins din culcat, Seniori (masculin si feminin) 1 loc IV-VI, 1 loc VII-X 1 loc IV, 1 loc VIII
Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 1 3 loc IV-VI 9

 

In cazul fiecarui campionat international la care FRP a participat, am efectuat procedurile prevazute de Legea 69/2000 si Ordinul MTS 673.2015, in vederea obtinerii autorizatiei de participare.

Pe plan intern s-au organizat si in acest an mai multe competitii dintre care enumeram patru pe care le consideram esentiale pentru acest raport de activitate:

1. Campionatul National de powerlifting, copii si cadeti , masculin şi feminin, Alba Iulia, 27 martie 2016, 10 cluburi participante;
2. Campionatul National de powerlifting, juniori, tineret, masters , masculin şi feminin, Ramnicu Valcea, 22-23 octombrie 2016, 9 cluburi participante ;
3. Campionatul National de powerlifting, seniori , masculin şi feminin, Beius, 25 iunie 2016, 14 cluburi participante
4. Campionatul National de Powerlifting – Impins din Culcat, Sibiu, 19-20 noiembrie 2016, 12 cluburi participante ;

In aceste competitii au participat 103 sportivi si sportive provenind de la un numar de 16 cluburi afiliate.

Agentia Nationala Anti-Doping sau WADA au efectuat si in acest an teste anti-doping sportivilor nostri, realizandu-se in 2016 29 teste, 14 teste in cadrul competitiei si 15 teste in afara competitiei (din care 6 de sange). Pana la data redactarii prezentului raport nu exista nici un caz de rezultat pozitiv in urma testarilor antidoping din anul 2016 sau in ultimii patru ani, acest lucru demonstrand capacitatea sportivilor nostri de a pune in practica valorile unei competitii sportive, in spiritul corectitudinii si al sanatatii indivizilor. De evidentiat ar mai putea fi si faptul ca valoarea testelor antidoping este sensibil egala sau chiar mai mare decat sumele alocate FRP pentru promovarea sportului de performanta, lucru greu de intalnit in cazul altor federatii sportive din Romania. Acest aspect intareste si mai mult convingerea ca activitatea FRP este un exemplu de bune practici in ceea ce priveste respectarea si implementarea prevederilor anti-doping si este in concordanta cu politicile publice de prevenire a folosirii substantelor interzise.

In ceea ce priveste calendarul sportiv international, Federatia Romana de Powerlifting a avut 6 prezente remarcabile la urmatoarele competitii :

1. Campionatul European de Powerlifting, Seniori/Senioare, mai 2016;
2. Campionatul European de Powerlifting, Juniori/junioare, aprilie 2016;
3. Campionatul European de Powerlifting, Masters, iulie 2016;
4. Campionatul European de Impins din culcat, august 2016;
5. Campionatul Mondial de Powerlifting, Subjuniori, Juniori, august –
septembrie 2016;
6. Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters, octombrie 2016.

Aceste participari au avut drept rezultat obtinerea a 42 medalii precum si a mai multor locuri in primele sase, la mai multe categorii de greutate si varsta, in conditiile in care ramura de sport powerlifting cunoaste o dezvoltare deosebita la nivel international. Evidentiem totodata faptul ca in anul 2016 s-a reusit delegarea la competitii intenationale a unui arbitru roman, acreditat IPF, iar alti patru romani au promovat examenul de licentiere IPF Coach Level II.

Administrarea, conducerea si luarea deciziilor in cazul principalelor probleme ale federatiei din anul 2016 s-a realizat de catre Colegiul director, Biroul federal si Adunarea generala iar in acest sens amintim Adunarea generala ordinara (26.03), cinci sedinte ale Biroului Federal (19.12, 28.05, 07.08, 21.10, 17.12) si 9 sedinte ale Colegiului Director ( 19.03, 18.04, 24.04, 18.06, 03.07, 23.07, 20.08, 25.09, 29.10).

In anu 2016 a existat o preocupare intensa pentru asigurarea echipamentelor individuale de competitie pentru membri loturilor nationale cat si pentru asigurarea logisticii necesare pentru un antrenament competitiv si pentru organizarea de competitii la un nivel de exigenta foarte ridicat.

Prin intermediul tehnicienilor nostri s-au realizat actiuni de selectie si pregatire in orase precum Ramnicu Valcea, Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Alba Iulia, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau, Oradea, Beius, Cluj Napoca si alte localitati din tara, actiuni care au avut drept rezultat obtinerea performantelor deosebite in competitiile interne si internationale din anul 2016. Pe baza acestor actiuni, in viitorul apropiat, un alt rezultat pozitiv il va reprezenta multiplicarea numarului de sportivi legitimati, cresterea numarului de structuri sportive afiliate si dezvoltarea ramurii de sport powerlifting la nivel national.

Pentru formarea si perfectionarea tehnicienilor in ramura de sport powerlifting s-au organizat doua cursuri in lunile octombrie (La Manga, Spania) si noiemrie (Sibiu) avand ca principale obiective insusirea si asimilarea noilor prevederi din regulamentele competitionale, a unor elemente de strategie folosite in pregatirea sportivilor precum si licentierea de antrenori de catre IPF.

Autoritati publice centrale si locale precum si agenti economici au fost alaturi de noi la organizarea competitilor interne pe care le-am nominalizat deja.

Promovarea acestui tip de activitate a fost realizata de catre majoritatea publicatiilor locale, publicatii sportive de nivel national precum si de posturile de radio si televiziune, fiind evidentiat sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, cu fiecare ocazie.

Rezultatele concrete ale anului 2016 pot fi exprimate cel mai bine prin rezultatele internationale obtinute, multiplicarea numarului de sportivi legitimati dar si prin numarul mare de spectatori la competiile de powerlifting, lucru mai putin obisnuit pentru ramurile de sport individuale.

Presedinte,                                                                                                           Secretar general,
Ioan Fratila                                                                                                            Ovidiu Panazan