FEDERATIA ROMANA DE POWERLIFTING

RAPORT DE ACTIVITATE

ANUL 2017

Federatia Romana de Powerlifting a incheiat anul competitional international 2017 cu rezultate internationale extrem de bune in raport cu bugetul repartizat in acest scop.

Si in plan intern au fost obtinute rezultate sportive remarcabile, in crestere si mai ales competitive la nivel international, un obiectiv strategic al structurii noastre in conditiile in care numarul de sportivi romani participanti in competitii nationale este similar cu cel din anul anterior. S-au realizat 4 recorduri nationale, omologate in urma testarii anti-doping ce s-a efectuat de catre ANAD.

Este de evidentiat faptul ca numarul de sportivi legitimati a crescut in anul 2017 cu 40 iar numarul structurilor sportive afiliate este de 31, pana la redactarea acestui raport.

Ca urmare a politicilor de selectie si pregatire a sportivilor nostri, palmaresul rezultatelor internationale s-a imbogatit substantial in anul 2017 prin adaugarea urmatoarelor rezultate obtinute:

 • 2 medalii la Campionatele Europene de Seniori (2 bronz) 8 locuri IV-VII, 3 loc VIII, 2 loc IX, 1 loc X, 1 loc XI.;
 • 4 medalii la Campionatele Europene de Juniori II (1 aur, 2 argint, 1 bronz);
 • 2 medalii la Campionatele Europene de Juniori I (2 bronz), loc 2 natiuni si 14 locuri IV-VII;
 • o medalie la Campionatele Europene de Juniori I impins din culcat singura proba (1 argint);
 • 10 medalii la Cupa dunarii seniori, precum si loc 1 open feminin, loc 1 open masculin, loc 1 echipe;
 • 9 medalii la Campionatele Europene Masters;
 • 8 medalii la Campionatele Mondiale Masters.

Sinteza realizarii obiectivelor asumate conform contractului de finantare incheiat cu MTS pentru anul 2017 se prezinta in felul urmator :

Competitia internationala anul 2017 Asumat conform contract 2017 Realizat 2017
MEDALII alte locuri MEDALII alte locuri
Campionatul European de Powerlifting, juniori,  masculin si feminin 1 5 loc IV-VII 6 Loc 2 pe natiuni, 14 locuri IV-VI
Campionatul European de Powerlifting, seniori (masculin si feminin)  1 2 loc IV-VI 2 8 locuri IV-VII, 3 loc VIII, 2 loc IX, 1 loc X, 1 loc XI
Campionatul European de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 2      3 loc IV-VI 7 1 loc VI
Campionatul European de impins din culcat, Juniori, Seniori,  Masters (masculin si feminin) 1 (master) 1 loc IV-VI la seniori si 1 loc IV-VI la juniori 1 (juniorI)

2 (master)

1 loc VII seniori
Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 2 3 loc IV-VI 8
Cupa Dunarii, seniori (masculin si feminin) 2 4 loc IV-VI 10 loc 1 open feminin, loc 1 open masculin, loc 1 echipe

 

In cazul fiecarui campionat international la care FRP a participat, am efectuat procedurile prevazute de Legea 69/2000 si Ordinul MTS 673.2015, in vederea obtinerii autorizatiei de participare.

Pe plan intern s-au organizat in acest an doua competitii majore, la toate categoriile de varsta, masculin si feminin:

 1. Campionatul National de powerlifting, Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, masculin şi feminin, Blejoi, Prahova,  08-09 aprilie 2017, 15 cluburi participante;
 2. Campionatul National de Powerlifting – Impins din Culcat (singura proba) Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, Sibiu, 11-12 noiembrie 2017, 13 cluburi participante.

In aceste competitii au participat 92 sportivi si sportive provenind de la un numar de 18 cluburi sportive afiliate.

Agentia Nationala Anti-Doping sau WADA au efectuat si in acest an teste anti-doping sportivilor nostri, realizandu-se in 2017, 3 teste in cadrul competitiei interne la realizarea de recorduri nationale si 23 teste in afara competitiei (din care 7 de sange). In competitiile internationale s-au efectuat sportivilor romani 2 teste anti-doping. Pana la data redactarii prezentului raport nu exista nici un caz de rezultat pozitiv in urma testarilor antidoping din anul 2017 sau in ultimii cinci ani, acest lucru demonstrand capacitatea sportivilor nostri de a pune in practica valorile unei competitii in spiritul corectitudinii si al sanatatii indivizilor. De asemenea, s-a realizat in luna noiembrie o actiune educativa impreuna cu reprezentantii ANAD.

De evidentiat ar mai putea fi si faptul ca valoarea testelor antidoping este aproape egala cu sumele alocate FRP pentru promovarea sportului de performanta, lucru greu de intalnit in cazul altor federatii sportive din Romania. Acest aspect intareste si mai mult convingerea ca activitatea FRP este un exemplu de bune practici in ceea ce priveste respectarea si implementarea prevederilor anti-doping si este in concordanta cu politicile publice de prevenire a folosirii substantelor interzise.

In ceea ce priveste calendarul sportiv international, Federatia Romana de Powerlifting a avut  6 prezente notabile la urmatoarele competitii:

 1. Campionatul European de Powerlifting, Seniori/Senioare, mai 2017;
 2. Campionatul European de Powerlifting, Juniori/junioare, mai 2017;
 3. Campionatul European de Powerlifting, Masters, iulie 2017;
 4. Campionatul European de Impins din culcat, octombrie 2017;
 5. Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters, octombrie 2017.
 6. Cupa Dunarii, Seniori/Senioare, octombrie 2017.

Aceste participari au avut drept rezultat obtinerea a 40 medalii precum si a mai multor locuri in primele sase, la mai multe categorii de greutate si varsta, in conditiile in care ramura de sport powerlifting cunoaste o dezvoltare deosebita la nivel international. Evidentiem totodata faptul ca in anul 2017 s-a reusit delegarea la competitii intenationale a unui arbitru roman, acreditat IPF, iar alti doi tehnicieni romani au promovat examenul de licentiere IPF Coch Level II.

Administrarea, conducerea si luarea deciziilor in cazul principalelor probleme ale federatiei din anul 2017 s-a realizat de catre Colegiul director, Biroul federal si Adunarea  generala iar in acest sens amintim Adunarea generala ordinara (25 martie), Adunarea generala de alegeri (25 martie), patru sedinte ale Biroului Federal (18 martie, 4 iunie, 3 septembrie,             9 decembrie) si o sedinta a Colegiului Director ( 21 octombrie).

Urmare rezultatului alegerilor din data de 25 martie componenta nominala a biroului federal pentru mandatul statutar 2017-2021 este urmatoarea:

 

Panazan Ovidiu Presedinte
Fratila Ioan Secretar general
Apostol Tiberiu Vicepresedinte
Cleja Iacob Membru
Raica Marius Florian Membru
Cazacu Vasile Sorin Membru
Lupas Ionut Florin Membru

 

Ulterior obtinerii avizului MTS, s-a realizat inscrierea noului organ de conducere la Tribunalul Alba.

In anul 2017 a existat o preocupare intensa pentru asigurarea echipamentelor individuale de competitie pentru membri loturilor nationale cat si pentru asigurarea logisticii necesare pentru un antrenament competitiv si pentru organizarea de competitii la un nivel de exigenta foarte ridicat.

Prin intermediul tehnicienilor nostri s-au realizat actiuni de selectie si pregatire in orase precum Bucuresti, Ploiesti, Alba Iulia, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau, Oradea, Beius,  Cluj Napoca, Ramnicu Valcea si alte localitati din tara, actiuni care au avut drept rezultat obtinerea performantelor deosebite in competitiile interne si internationale din anul 2017. Pe baza acestor actiuni,  in viitorul apropiat, un alt rezultat pozitiv il va reprezenta multiplicarea numarului de sportivi legitimati, cresterea numarului de structuri sportive afiliate si dezvoltarea ramurii de sport powerlifting la nivel national. Important de mentionat este ca in anul 2017  s-au afiliat 4 noi structuri sportive la FRP respectiv cluburi sportive din Bucuresti, Alba Iulia, Oradea si Baile Herculane.

Pentru formarea si perfectionarea tehnicienilor in ramura de sport powerlifting s-au organizat doua cursuri in lunile septembrie (La Manga, Spania) si noiemrie (Sibiu) avand ca principale obiective lupta impotriva folosirii substantelor interzise in sportul de performanta, insusirea si asimilarea noilor prevederi din regulamentele competitionale, a unor elemente de strategie folosite in pregatirea sportivilor precum si licentierea de antrenori de catre IPF.

Autoritati publice centrale si locale precum si agenti economici au fost alaturi de noi la organizarea competitilor interne pe care le-am nominalizat in prezentul raport.

Promovarea acestui tip de activitate a fost realizata de catre majoritatea publicatiilor locale sau publicatii sportive de nivel national precum si de posturi de radio si televiziune.

Rezultatele concrete  ale anului 2017 pot fi exprimate cel mai bine prin rezultatele internationale obtinute, multiplicarea numarului de sportivi legitimati si a structurilor sportive afiliate dar si prin numarul mare de spectatori la competiile de powerlifting, lucru mai putin obisnuit pentru ramurile de sport individuale.

 

Preşedinte,

Ovidiu Panazan