FEDERATIA ROMANA DE POWERLIFTING

RAPORT DE ACTIVITATE AL BIROULUI FEDERAL
ANUL 2018

Intr-un context financiar dificil, Federatia Romana de Powerlifting a incheiat anul competitional international 2018 cu rezultate internationale exceptionale in raport cu bugetul repartizat in acest scop.

Si in plan intern au fost obtinute rezultate sportive remarcabile, in crestere si mai ales competitive la nivel international, un obiectiv strategic al structurii noastre in conditiile in care numarul de sportivi romani participanti in competitii nationale este semnificativ mai mare decat cel din anul anterior. De asemenea, este important de precizat ca s-au realizat doua recorduri nationale, omologate in urma testarii anti-doping ce s-a efectuat de catre Agentia Nationala Anti-Doping.

Este de evidentiat faptul ca numarul de sportivi legitimati a crescut in anul 2018 cu 60 iar numarul structurilor sportive afiliate este de 31, pana la redactarea acestui raport.

Ca urmare a politicilor de selectie si pregatire a sportivilor nostri, palmaresul rezultatelor internationale s-a imbogatit substantial in anul 2018 prin adaugarea urmatoarelor rezultate obtinute:

o medalie la Campionatele Europene de Seniori si 4 locuri IV-VI, 6 loc VII, 2 loc VIII, 2 loc IX, 1 loc X;

11 medalii la Campionatele Europene de Juniori I, loc 4 natiuni si 8 locuri IV-VII, 1 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX;

2 medalii la Campionatele Mondiale de Juniori I si 3 locuri IV-VII, 1 loc VII, 4 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X;

7 medalii la Cupa Mondiala Universitara si 4 locuri IV-VII, 2 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc XI, 1 loc XI,1 loc XII, 2 loc XXI, 1 loc XXII;

o medalie la Campionatele Europene de Juniori I Clasic si 2 locuri IV-VI, 1 loc VII, 5 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 1 loc XIII;

4 medalii la Campionatele Europene de Juniori II Clasic si 1 loc 7, 1 loc XII, 2 loc XIV;
8 medalii la Campionatele Europene Masters ;

10 medalii la Cupa Balcanica juniori si seniori;

9 medalii la Campionatele Mondiale Masters.

3 locuri IV-VII, Campionatele Mondiale de Seniori si 1 loc VII, 8 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 1 loc XI, 3 loc XII, 1 loc XVI;

Sinteza realizarii obiectivelor asumate conform contractului de finantare incheiat cu MTS pentru anul 2018 se prezinta in felul urmator :

Competitia internationala, anul 2018 Asumat conform contract
incheiat cu MTS in 2018
Realizat 2018
MEDALII alte locuri MEDALII alte locuri
Campionatul European de Powerlifting, juniori, masculin si feminin 2 6 loc IV-VII 11 8 locuri IV-VII, 1 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX
Campionatul European de Powerlifting, seniori (masculin si feminin) 1 4 loc IV-VI 1 4 locuri IV-VI, 7 loc VII, 2 loc VIII, 2 loc IX, 1 loc X
Campionatul European de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 2 3 loc IV-VI 8 6 locuri IV-VI
Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 2 3 loc IV-VI 9 5 locuri IV-VI
Campionatul European de Powerlifting Clasic, Seniori, Juniori II si Juniori I, M+F 1 4 loc IV-VI 5 2 locuri IV-VI, 1 loc VII, 5 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 1 loc XII, 1 loc XIII, 2 loc XIV
Campionatul Mondial de Powerlifting, Seniori (masculin si feminin) 1 2 loc IV-VI 3 locuri IV-VII, 1 loc VII, 8 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X, 1 loc XI, 3 loc XII, 1 loc XVI
Cupa Mondiala Universitara (masculin si feminin) 1 2 loc IV-VI 7 4 locuri IV-VII, 2 loc VII, 1 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc XI, 1 loc XI,1 loc XII, 2 loc XXI, 1 loc XXII

 

 

In cazul fiecarui campionat international la care FRP a participat, am efectuat procedurile prevazute de Legea 69/2000, in vederea obtinerii autorizatiei de participare.

Pe plan intern s-au organizat in acest an trei competitii majore, la toate categoriile de varsta, masculin si feminin:

1. Campionatul National de Powerlifting, Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, masculin şi feminin, Alba Iulia, jud Alba, 31 martie – 1 aprilie 2018, 17 cluburi participante;
2. Campionatul National de Impins din Culcat – Clasic (raw) Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, Sibiu, jud Sibiu, 09 septembrie 2018, 11 cluburi participante;
3. Campionatul National de Impins din Culcat, Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, Alba Iulia, jud Alba, 17-18 noiembrie 2018, 15 cluburi participante;

In aceste competitii au participat 133 sportivi si sportive provenind de la un numar de 20 structuri sportive afiliate, inregistrandu-se astfel o crestere de peste 30% fata de anul anterior.

Agentia Nationala Anti-Doping sau WADA au efectuat si in acest an teste anti-doping sportivilor nostri, realizandu-se in 2018 4 teste (din care o proba de sange) in cadrul competitiei interne si la realizarea de recorduri nationale precum si 5 teste in afara competitiei. In competitiile internationale s-au efectuat sportivilor romani 3 teste anti-doping.

Pana la data redactarii prezentului raport nu exista nici un caz de «rezultat pozitiv» in urma testarilor antidoping din anul 2018 sau in ultimii sase ani, acest lucru demonstrand capacitatea sportivilor si tehnicienilor nostri de a pune in practica valorile unei competitii in spiritul corectitudinii si al sanatatii indivizilor.

Aceste aspecte intaresc si mai mult convingerea ca activitatea FRP este un exemplu de bune practici in ceea ce priveste respectarea si implementarea prevederilor anti-doping si este in concordanta cu politicile publice de prevenire a folosirii substantelor interzise.

In plan international, Federatia Romana de Powerlifting a avut 9 prezente notabile la urmatoarele competitii :

1. Campionatul European de Powerlifting, Seniori/Senioare, mai 2018;
2. Campionatul European de Powerlifting, Juniori/junioare, mai 2018;
3. Cupa Mondiala Universitara, iulie 2018;
4. Campionatul European de Powerlifting, Masters, iulie 2018;
5. Campionatul Mondial de Powerlifting Juniori, septembrie 2018;
6. Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters, octombrie 2018;
7. Cupa Balcanica Juniori si Seniori, octombrie 2018;
8. Campionatul Mondial de Powerlifting, Seniori, octombrie 2018;
9. Campionatul European de Powerlifting, Clasic, Juniori si seniori.

Aceste participari au avut drept rezultat obtinerea a 51 medalii precum si a mai multor locuri in primele sase, la mai multe categorii de greutate si varsta, in conditiile in care ramura de sport powerlifting cunoaste o dezvoltare deosebita la nivel international.
Evidentiem totodata faptul ca in anul 2018 s-a reusit delegarea la competitii intenationale a doi arbitri romani, acreditati IPF, iar un tehnician roman a promovat examenul de licentiere – IPF Coch Level II.

Administrarea, conducerea si luarea deciziilor in cazul principalelor probleme ale federatiei din anul 2018 s-a realizat de catre Colegiul director, Biroul federal si Adunarea generala iar in acest sens amintim Adunarea generala ordinara (03 martie), trei sedinte ale Biroului Federal (02 martie, 17 iunie, 15 decembrie) si 9 sedinte ale Colegiului Director.

In anul 2018 a existat o preocupare intensa pentru asigurarea echipamentelor de competitie pentru membri loturilor nationale cat si pentru asigurarea logisticii necesare pentru un antrenament competitiv si pentru organizarea de competitii la un nivel de exigenta foarte ridicat.

Prin intermediul tehnicienilor nostri s-au realizat actiuni de selectie si pregatire in orase precum Bucuresti, Ploiesti, Alba Iulia, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau, Oradea, Beius, Cluj Napoca, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt si alte localitati din tara, actiuni care au avut drept rezultat obtinerea performantelor deosebite in competitiile interne si internationale din anul 2018. Pe baza acestor actiuni, in viitorul apropiat, un alt rezultat pozitiv il va reprezenta multiplicarea numarului de sportivi legitimati, cresterea numarului de structuri sportive afiliate si dezvoltarea ramurii de sport powerlifting la nivel national. Important de mentionat este ca in anul 2018 s-a afiliat o noua structura sportiva la FRP respectiv un club sportiv din Targu Neamt.

Pentru formarea si perfectionarea tehnicienilor in ramura de sport powerlifting s-au organizat doua cursuri in lunile octombrie (La Manga, Spania) si noiemrie (Alba Iulia, in colaborare cu CNFPA) avand ca principale obiective lupta impotriva folosirii substantelor interzise in sportul de performanta, insusirea si asimilarea noilor prevederi din regulamentele competitionale, a unor elemente de strategie folosite in pregatirea sportivilor precum si licentierea de antrenori romani de catre IPF.

Autoritati publice centrale si locale precum si agenti economici au fost alaturi de noi la organizarea competitilor interne pe care le-am nominalizat in prezentul raport.

Promovarea acestui tip de activitate a fost realizata de catre majoritatea publicatiilor locale, publicatii sportive de nivel national precum si de posturile de radio si televiziune, fiind evidentiat sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului cu fiecare ocazie.

Rezultatele concrete ale anului 2018 pot fi exprimate cel mai bine prin rezultatele internationale obtinute, multiplicarea numarului de sportivi legitimati si a structurilor sportive afiliate dar si prin numarul mare de spectatori la competiile de powerlifting, lucru mai putin obisnuit pentru ramurile de sport individuale.

Preşedinte,
Ovidiu Panazan