Interviu

Ovidiu Pănăzan, secretar general FRP: Powerliftingul românesc are nevoie ca performanța sa să fie înțeleasă corect

– Domnule Ovidiu Pănăzan, de curând v-ați întors de la Campionatul European de Împins din culcat. Cum apreciați rezultatele obținute?

– Înainte de toate v-aș spune că orice rezultat obținut în sportul de mare performanță este atât o chestiune de pregătire cât și una de raportare corectă la un context internațional în care sportul devine mai mult decât o întrecere. România se află constant în primele 8 națiuni ale Europei cu rezultate care se imbunătățesc cu fiecare participare a noastră. De această dată ne-am întors din Slovacia cu rezultate care ne dau speranță pentru viitor, rezultate obținute în condiții de concurență fără precedent și cu o manieră de arbitraj care a încurcat considerabil participanții din categoriile 74 și 83 kg. A fost un test important pentru toți componenții lotului național, sportivul Irimie Andrei a debutat la acest nivel, Sorin Cazacu a stabilit un nou record național împingând 265 de kilograme, deci dintr-o perspectivă generală participarea a reconfirmat locul nostru în elita europeană a acestui sport.

– Domnule secretar general, ce îi lipsește powerliftingului românesc pentru a obține o medalie la un competiție internațională destinată seniorilor?

– O să vă răspund pe scurt și apoi detaliem dacă mai este necesar. Powerliftingul românesc are nevoie ca performanța sa să fie înțeleasă corect. Am adus României în ultimii ani câteva zeci de medalii internaționale, am dat acestui sport câțiva campioni la cel mai înalt nivel și cu toate acestea uneori trebuie să fiu și antrenor și sportiv și strateg financiar și psiholog pentru mulți dintre cei care nu înțeleg de ce performanța lor e ținută în umbră și nu este recompensată așa cum ar merita. Deocamdată, performanța a depășit cu mult nivelul de susținere de care acest sport se bucură în acest moment. O să pun o singură întrebare la care desigur nu aștept un răspuns prompt din partea celor care ar putea să îl dea și anume, în câte sporturi pe care le cunoașteți performanța depășește nivelul de finanțare?

Apoi, pentru a încheia, v-aș mai spune doar că performanța, indiferent de domeniul despre care vorbim, nu se poate realiza fără o finanțare corespunzătoare decât ca o excepție și pe termen scurt. E un adevăr pe care această societate trebuie să și-l asume faptic și nu declarativ.

– Domnule Pănăzan, ce urmează în plan sportiv până la sfârșitul acestui an?

– FRP are în calendarul său competițional câteva competiții pe care nici un iubitor al acestui sport nu trebuie să le rateze și mă refer aici în principal la apropiatul campionat național destinat seniorilor și senioarelor care se va desfășura în perioada 7-8 septembrie la Timișoara, apoi tradiționalul deja campionat național de împins din culcat care se va desfășura la Alba Iulia în luna noiembrie a acestui an. O speranță aparte se leagă de Cupa Dunării care se va desfășura în toamna acestui an la Budapesta, unde cred că România are suficientă maturitate și experiență competițională pentru a câștiga marele titlu. În rest, respectăm cu strictețe ceea ce ne-am propus la începutul acestui an competițional și desigur când vom trage linie veți vedea că acest an a fost unul bun pentru powerliftingul românesc.

mai multe articole similare puteti vedea la:  http://www.stirialba.ro