SCURT ISTORIC AL FEDERATIEI ROMANE DE POWERLIFTING

Practicat in mod organizat de catre barbati si femei din intreaga lume, powerliftingul este unanim considerat a fi cel mai reprezentativ sport de forta. Este important de amintit ca ramura de sport powerlifting este cea mai reprezentativa in ceea ce priveste manifestarea fortei musculare in competitii sportive iar probele de concurs, genuflexiuni, impins din culcat si indreptari, sunt de fapt cele mai utilizate si eficiente exercitii pentru dezvoltarea fortei musculare in aproape toate disciplinele sportive deoarece implica coordonarea simultana a celor mai mari grupe musculare, in efortul specific de forta .

 Aceste probe de concurs si in acelasi timp exercitii de baza pentru toate ramurile de sport, utilizate in scopul dezvoltarii calitatii motrice forta, sunt modalitati stiintifice  si in acelasi timp populare, de evaluare a performantelor fizice a indivizilor inetresati  in zona sporturilor de forta.

Ramura de sport powerlifting a fost recunoscuta oficial in Romania in anul 2006, urmare eforturilor  unui comitet de initiativa condus de tehnicienii Ioan Fratila si Ovidiu Panazan, cetateni ai municipiului Alba Iulia. Acesta recunoastere  a avut la baza in special practicarea in mod continu si organizat  in Romania a acestei discipline de cel putin 40 de ani si existenta a numerosi sportivi sau pasionati de powerlifting, avand ca locomotiva in special practicantii din judetul Alba.

Eforturile comitetului de initiativa s-au concretizat in  data de 01.06.2009 cand s-a eliberat de catre Ministerul Tineretului si Sportului , Certificatul de Identitate Sportiva al Federatiei Romane de Powerlifitng, cu sediul in Alba Iulia, recunoscandu-se astfel de catre Guvernul Romaniei, conform legislatiei in vigoare, statutul de structura sportiva de interes national si de utilitate publica. ( http://www.mts.gov.ro/info.php?cid=17 )

Federatia Romana de Powerlifting este membru cu drepturi depline in  Federatia Internationala de Powerlifting (I.P.F.) si Federatia Europeana de Powerlifting (E.P.F.) .  (http://www.powerlifting-ipf.com/Europe.32.0.html)

Ioan Fratila

Ioan Fratila

Ovidiu Panazan

Ovidiu Panazan

 

Cele mai importante competitii, organizate in Romania pana la infiintarea federatiei,  sunt:

  • CUPA TOLDI – 2005
  • CUPA UNIRII  – 2005
  • CAMPIONATUL REPUBLICAN – 2005
  • CAMPIONATUL NATIONAL – 2006
  • CUPA MUNICIPIULUI ALBA IULIA – 2007
  • CAMPIONATUL NATIONAL  – 2007
  • CUPA MUNICIPIULUI ALBA IULIA – 2008  (http://www.videosport.ro/view.php?cat=48&id=323 )
  • CUPA ELECTROMOTOR TIMISOARA – 2008

 Este de subliniat ca in anul 2006, la invitatia Federatiei Internationale de Powerlifting, 3 sportivi romani condusi de tehnicianul Ioan Fratila, au obtinut 5 medalii la Campionatul Mondial de Powerlifting, Sofia 2006.

Concluzia este ca performanta sportiva in aceasta ramura de sport a aparut inaintea infiintarii structurii juridice iar recunoasterea oficiala din partea Guvernului Romaniei a Federatiei Romane de Powerlifting reprezinta  consecinta  unui fenomen adevarat aflat intr-o continua crestere.