Ovidiu Pănăzan: E interesant cum fierul poate fi sita prin care se alege grâul de neghină

Sâmbăta și duminica aceasta la Teiuș se va desfășura Cupa României la powerlifting. În acest sens Ovidiu Pănăzan a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări.
– Domnule secretar general, ne apropiem de sfârșitul acestui an competițional. Ce pregătiți pentru spectatorii Cuperi României?– O să vă răspund scurt spunându-vă că pentru un sportiv de performanță perioada competițională nu se încheie decât atunci când se retrage, așa că împărțirea calendaristică are o relevanță discutabilă. În ceea ce privește Cupa României, aceasta va strânge la startul său sportivi foarte bine pregătiți provenind de la cluburi din toată țara.

În plus de asta Cupa României va fi un foarte bun test în pregătirea pentru Campionatul Național de împins din culcat ce va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie la Alba Mall.

– Federația Română de Powerlifting are 5 ani de la înființarea sa și a reușit să dezvolte un fenomen interesant în sporturile de forță din țară. Care este esența celor 5 ani?

– 5 ani pot să pară puțini atunci când numeri zilele, dar foarte mulți atunci când numeri problemele pe care le-am întâmpinat de la înființare până acum. Trecerea celor 5 ani m-a convins că trebuie să le mulțumim atât celor care ne-au sprijinit cât și celor care ne-au încurcat, lăsându-ne astfel posibilitatea de a face diferența între ei. E interesant cum fierul poate fi sita prin care se alege grâul de neghină. În rest, cred că e clar pentru toată lumea că esența acestui sport se leagă de capacitatea oamenilor de a-și depăși limitele.

Sigur că oamenii îi văd în presa de specialitate doar pe cei mai buni dintre sportivi dar baza de selecție este formată din sportivi care se luptă cu limitele impuse de un anume mod de gândire. Esența este dacă vreți legată de caracter, fără el acest sport nu ar putea funcționa.

– Sunteți unanim considerat powerliftierul cu rezultatele cele mai apropiate de ceea ce se întâmplă acum pe plan european în special la împins din culcat.Mă refer desigur la competițiile destinate seniorilor. Ce lipsește pentru obținerea unui rezultat excepțional?

– E o întrebare cât realitatea în care ne desfășurăm activitatea. Lipsește sprijinul instituțional adecvat, lipsește înțelegerea corectă a acestui tip de performanță, câteva lucruri despre care vom vorbi la momentul potrivit.