FEDERATIA ROMANA DE POWERLIFTING

RAPORT DE ACTIVITATE ANUL 2019

Intr-un context financiar dificil, cu o reducere semnificativa si inexplicabila a bugetului public, Federatia Romana de Powerlifting a incheiat anul competitional 2019 cu rezultate internationale exceptionale in raport cu bugetul repartizat in acest scop.

Si in plan intern au fost obtinute rezultate sportive remarcabile, in crestere si mai ales competitive la nivel international, un obiectiv strategic al structurii noastre in conditiile in care numarul de sportivi romani participanti in competitii nationale este cu 20% mai mare decat cel din anul anterior.

Este de evidentiat faptul ca numarul de sportivi legitimati a crescut in anul 2019 cu 68 (total 786) iar numarul structurilor sportive afiliate este de 35, pana la data redactarii acestui raport. Numarul de sportivi legitimati inregistrati la Institutul Național de Cercetare pentru Sport este de 618.

Ca urmare a politicilor de selectie si pregatire a sportivilor nostri, palmaresul rezultatelor internationale s-a imbogatit substantial in anul 2019 prin adaugarea urmatoarelor rezultate obtinute:

 • 1 medalie la Campionatele Europene de Seniori, 9 locuri IV-VI, 6 loc VII -X;
 • 6 medalii la Campionatele Europene de Juniori II si 2 locuri IV-VI;
 • 4 medalii la Campionatele Europene de Juniori I, 15locuri IV-VI, 1loc VIII;
 • 4 medalii la Campionatele Mondiale de Juniori II si 3 locuri IV-VI, 1 loc VII, 4 loc VIII, 1 loc IX, 1 loc X;
 • 4 locuri IV-VI si doua locuri VII-X la Campionatele Mondiale de Juniori I;
 • 4 medalii la Cupa Mondiala Universitara;
 • 1 loc IV-VI si doua locuri VII-X la Campionatele Mondiale de Juniori I Clasic;
 • 1 medalie la Campionatele Europene de Seniori Clasic si 1 locuri IV-VI si 6 locuri VII-X;
 • 1 medalie la Campionatele Europene de Juniori I Clasic;
 • 1 medalie la Campionatele Europene de Juniori II Clasic + record mondial Juniori II, 3 loc IV-VI, si 8 loc VII-X;
 • 10 medalii la Campionatele Europene Masters ;
 • 9 medalii la Campionatele Mondiale Masters.
 • 1 loc IV-VI, Campionatele Mondiale de Seniori si 7 loc VII – X;

Sinteza realizarii obiectivelor asumate conform contractului de finantare incheiat cu MTS pentru anul 2019 se prezinta in felul urmator :

Competitia internationala, anul 2019 Asumat conform contract
incheiat cu MTS in 2019
Realizat 2019
MEDALII alte locuri MEDALII alte locuri
Campionatul European de Powerlifting, juniori, masculin si feminin 2 2 loc IV-VI, 2 loc VII-X 10 17 locuri IV-VI, 1 loc VII- X
Campionatul European de Powerlifting, seniori (masculin si feminin) 4 loc IV-VI, 4 loc VII-X 1 9 locuri IV-VI, 6 loc VII -X
Campionatul Mondial de Powerlifting, Clasic, junior, (masculin si feminin) 1 loc IV-VI 1 loc IV-VI, 2 loc VII -X
Campionatul European de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 2 3 loc IV-VI 10
Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters (masculin si feminin) 1 1 loc IV-VI 9
Campionatul Mondial de Powerlifting, Juniori (masculin si feminin) 1 1 loc IV-VI 4 3 locuri IV-VI, 1 loc 4 VII, 4 loc VIII, 1 loc
IX, 1 loc X
Campionatul European de Powerlifting Clasic, Seniori, Juniori II si Juniori I, M+F 1 1 loc IV-VI 3 4 locuri IV-VI, 14 loc VII -X
1 record mondial Juniori II
Campionatul Mondial de Powerlifting, Seniori (masculin si feminin) 3 loc IV-VI 1 loc IV-VI, 7 locuri VII-X

 

In cazul fiecarui campionat international la care F.R.P. a participat, am efectuat procedurile prevazute de Legea 69/2000, in vederea obtinerii autorizatiei de participare.

Pe plan intern s-au organizat in acest an trei competitii majore, la toate categoriile de varsta, masculin si feminin:

 1. Campionatul National de Powerlifting, Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, masculin şi feminin, Timisoara, jud Timis, 06-07 aprilie 2019, 19 cluburi participante;
 2. Campionatul National de Powerlifting, Clasic (raw), Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, masculin şi feminin, Blejoi, jud Prahova, 14-15 septembrie 2019, 15 cluburi participante;
 3. Campionatul National de Impins din Culcat – Clasic (raw) Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, Baile Herculane, jud Caras Severin, 12 octombrie 2019, 15 cluburi participante;
 4. Campionatul National de Impins din Culcat, Juniori I, Juniori II, Seniori, Masters, Baile Felix, jud Bihor, 09 noiembrie 2019, 14 cluburi participante;

In aceste competitii au participat 164 sportivi si sportive provenind de la un numar de 23 structuri sportive afiliate, inregistrandu-se astfel o crestere de 20% fata de anul anterior. In anul 2019 s-a organizat primul campionat national de powerlifting in varianta clasic.

Agentia Nationala Anti-Doping sau WADA au efectuat si in anul 2019 teste anti-doping sportivilor nostri, realizandu-se un numar de 3 teste (din care o proba de sange) in afara competitiei. In competitiile internationale s-a efectuat unui sportiv roman o testare anti-doping rezultatul fiind negativ.

Pana la data redactarii prezentului raport nu exista nici un caz de «rezultat pozitiv» in urma testarilor antidoping din anul 2019 sau in ultimii sapte ani, acest lucru demonstrand capacitatea sportivilor si tehnicienilor nostri de a pune in practica valorile unei competitii in spiritul corectitudinii si al sanatatii indivizilor.

Aceste aspecte intaresc si mai mult convingerea ca activitatea F.R.P. este un exemplu de bune practici in ceea ce priveste respectarea si implementarea prevederilor anti-doping si este in concordanta cu politicile publice de prevenire a folosirii substantelor interzise.

In plan international, Federatia Romana de Powerlifting a avut 10 prezente notabile la urmatoarele competitii :

 1. Campionatul European de Powerlifting, Seniori/Senioare, mai 2019;
 2. Campionatul European de Powerlifting, Juniori/junioare, mai 2019;
 3. Campionatul Mondial de Powerlifting Clasic, Juniori, iunie 2019;
 4. Cupa Mondiala Universitara, iulie 2019;
 5. Campionatul European de Powerlifting, Masters, iulie 2019;
 6. Campionatul Mondial de Powerlifting Juniori, septembrie 2019;
 7. Campionatul Mondial de Powerlifting, Masters, octombrie 2019;
 8. Campionatul Mondial de Powerlifting, Seniori, noiembrie 2019;
 9. Campionatul European de Powerlifting Clasic, Juniori, noiembrie-decembrie 2019;

10. Campionatul European de Powerlifting Clasic, Seniori, noiembrie- decembrie 2019;

Aceste participari au avut drept rezultat obtinerea a 37 medalii precum si a mai multor locuri in primele sase, la mai multe categorii de greutate si varsta, in conditiile in care ramura de sport powerlifting cunoaste o dezvoltare deosebita la nivel international. Campionatul European de Powerlifting, Masters, 03-07 iulie 2019, s-a orgnizat in Romania cu avizul MTS.

Evidentiem totodata faptul ca, urmare promovarii examenului de arbitru IPF a inca doi romani in anul 2019, numarul arbitrilor romani acreditati la nivel international a ajuns la patru.Nu au existat modificari la statutele si regulamentele Federatiei Europene de Powerlifiting sau Federatiei Internationale de Powerlifting.

Administrarea, conducerea si luarea deciziilor in cazul principalelor probleme ale federatiei din anul 2019 s-a realizat de catre Colegiul director, Biroul federal si Adunarea generala iar in acest sens amintim Adunarea generala ordinara (02 martie), patru sedinte ale Biroului Federal (01 martie, 05 mai, 03 august, 20 octombrie) si 6 sedinte ale Colegiului Director.

In anul 2019 a existat o preocupare intensa pentru asigurarea echipamentelor de competitie pentru membri loturilor nationale cat si pentru asigurarea logisticii necesare pentru un antrenament competitiv si pentru organizarea de competitii la un nivel de exigenta foarte ridicat, la nivel net superior fata de anii anteriori.

Prin intermediul tehnicienilor nostri s-au realizat actiuni de selectie si pregatire in orase precum Bucuresti, Ploiesti, Alba Iulia, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau, Oradea, Beius, Cluj Napoca, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt si alte localitati din tara, actiuni care au avut drept rezultat obtinerea performantelor deosebite in competitiile interne si internationale din anul 2019. Pe baza acestor actiuni, in viitorul apropiat, un alt rezultat pozitiv il va reprezenta multiplicarea numarului de sportivi legitimati, cresterea numarului de structuri sportive afiliate si dezvoltarea ramurii de sport powerlifting la nivel national. Important de mentionat este ca in anul 2019 s-au afiliat la F.R.P. patru structuri sportive.

Pentru formarea si perfectionarea tehnicienilor in ramura de sport powerlifting s-au organizat doua cursuri in mai si noiembrie in colaborare cu CNFPA. In anul 2019 a finalizat cursurile si s-a licentiat la CNFPA un antrenor de powerlifting ia un altul urmeaza cursurile de calificare.

Autoritati publice centrale si locale precum si agenti economici au fost alaturi de noi la organizarea competitilor interne pe care le-am nominalizat in prezentul raport.

Promovarea acestui tip de activitate a fost realizata de catre majoritatea publicatiilor locale, publicatii sportive de nivel national precum si de posturile de radio si televiziune, fiind evidentiat sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului si a partenerilor nostri cu fiecare ocazie.

Rezultatele concrete ale anului 2019 pot fi exprimate cel mai bine prin rezultatele internationale obtinute, multiplicarea numarului de sportivi legitimati si a structurilor sportive afiliate dar si prin numarul mare de spectatori la competiile de powerlifting, lucru mai putin obisnuit pentru ramurile de sport individuale.

 

Preşedinte, Secretar general,
Ovidiu Panazan Fratila Ioan